El respecte als drets col·lectius dels pobles, un dels fonaments d’un altre món possible

Manifest de l’Espai dels Drets Col·lectius dels Pobles i Nacions sense estat al Fòrum Social Mundial de Belém 2009.


Els sotasignats volem expressar en primer lloc la nostra solidaritat amb tots els pobles que sofreixen, especialment amb els pobles palestí, kurd, sahrauí i tàmil, que aquests dies pateixen l’escomesa del genocidi.


Celebrem que els participants en el Fòrum Social Mundial de Belem 2009, hagin inclòs en la seva agenda de reflexió i debat la temàtica dels drets col·lectius dels pobles. Es tracta d’una decisió històrica que suposa una positiva innovació respecte als FSM anteriors, en els quals aquesta temàtica no va ser considerada com una qüestió d’interès general. La minimització dels drets col·lectius s’ha manifestat particularment en teoritzacions esbiaixades del dret col·lectiu més fonamental dels pobles: el dret a l’autodeterminació. Així, molts pobles disseminats al llarg del planeta no són respectats ni pels Estats constituïts ni per les organitzacions internacionals, malgrat que són el principal subjecte dels drets col·lectius. A pesar d’aquests obstacles i inclús de la incomprensió de sectors autoproclamats progressistes, alguns pobles han aconseguit el just reconeixement dels seus drets, mentre que altres estan en procés d’obtenir-ho. Hem examinat aquestes realitats des de la perspectiva de la globalització com una alternativa a l’individualisme i al desenvolupament insostenible que la caracteritza.


Hem observat que els pobles indígenes o originaris són un referent i una guia per al reconeixement i respecte dels drets col·lectius. El fet d’haver-se celebrat aquesta edició del FSM a Belém, terra de pobles indígenes, ha facilitat la nostra tasca d’aprofundir el contingut i l’abast dels drets col·lectius a nivell universal. Tals pobles als quals recolzem són un exemple de coherència i perseverança en ple respecte a la mare naturalesa, l’hàbitat i els seus recursos naturals; per tot això cal assegurar l’exercici dels seus drets col·lectius.


Celebrem que inclús l’ONU s’hagi fet ressò de les lluites i les fites dels drets col·lectius dels pobles indígenes amb l’aprovació de la “Declaració dels drets dels pobles indígenes de 2007″. Aquesta declaració sosté clarament que els drets col·lectius són indispensables per a l’existència, benestar, desenvolupament integral dels pobles i exercici del seu dret a la lliure determinació.


La presa de consciència per part dels pobles indígenes dels drets col·lectius té el valor afegit de ser un exemple per a d’altres pobles del món i desfer la injusta divisió institucionalitzada de la humanitat entre comunitats majoritàries o grups dominants i comunitats minoritàries o grups dominats.


Aquestes puntualitzacions coincideixen plenament amb el contingut de la “Declaració per als drets col·lectius dels pobles”, aprovada a Barcelona el 1990 per representants de la societat civil de diferents pobles marginats, en la qual s’afirmava que els drets individuals queden reduïts si la persona concreta a la qual es refereixen no pot comportar-se ni expressar-se com a subjecte dels drets col·lectius del seu propi poble.


Les polítiques actuals globalitzants i uniformitzadores s’oposen a l’exercici dels drets col·lectius dels pobles. Per això, és indispensable un canvi radical de l’ordre establert, que només serà possible si s’aplica sense condicions el principi, que només defensant els drets col·lectius i individuals es pot construir la democràcia, la convivència i la pau universals, la sobirania alimentària i el desenvolupament sostenible. La història demostra que la no aplicació d’aquest principi genera gran part dels conflictes existents avui al món.


Amb la finalitat de contribuir més eficaçment que fins ara a obrir nous camins perquè un altre món sigui possible, acordem la creació d’una XARXA MUNDIAL PELS DRETS COL·LECTIUS DELS POBLES.


Els firmants del present manifest augurem doncs que aquest es converteixi en energia de la futura xarxa, tot demanant alhora que el proper Fòrum Social Mundial posi a la seva agenda la prioritat de tractar de manera transversal des de diverses experiències i reivindicacions, els drets col·lectius com a exigència i plataforma essencials per a possibilitar un paradigma innovador i un ordre mundial just i solidari, alternatiu a la globalització existent, que alliberi la humanitat sencera.


Volem finalment sumar-nos a la proposta dels pobles indígenes per convertir el proper 12 d’octubre en el Dia de Mobilització Global de Lluita per la Mare Terra contra la mercantilització de la vida.


BELÉM DO PARÁ, 31 DE GENER DE 2009

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s