Els drets col·lectius, en català al FSM 2009

15 gener 2009. Tot és a punt perquè comenci una nova edició del Fòrum Social Mundial, un dels grans processos generadors d’idees i punt de trobada per a propostes alternatives, que enguany té lloc a Bélém do Pará, al Brasil, en territori amazònic. Aquesta edició presenta un bon nombre de novetats, entre les quals hi destaca la presència d’una organització catalana en la coordinació d’un dels espais temàtics.

De la mà del CIEMEN, representants trenta pobles sense Estat d’arreu del món es trobaran els dies 29, 30 i 31 de gener a l’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, un conjunt format per dues carpes (amb capacitat per 350 i 200 persones, respectivament), un centre administratiu i de premsa i una línia d’estands informatius. Durant tres dies, aquest serà un espai de debat i discussió amb conferències, taules rodones i altres activitats que giraran entorn als drets col·lectius dels pobles: autodeterminació, llengües minoritzades, pobles indígenes, dret a la terra, entre d’altres.

L’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, que compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, és una activitat sense precedents a la història del Fòrum Social Mundial, per partida doble. Primer, perquè per primera vegada un eix de treball i un espai temàtic es dediquen a l’autodeterminació, i segon perquè és el el primer cop que se n’ocupa una entitat catalana. Aquest espai serà un dels més grans de tot el Fòrum. Concretament, es tracta del cinquè conjunt de carpes més gran, d’un total de disset espais.

Representants d’organitzacions de Catalunya, Galícia, Tàmil Eelam, Kurdistan, Còrsega, País Basc, Palestina, Balutxistan, del poble maputxe, del poble amazic, i dels pobles indígenes d’arreu d’Amèrica Llatina, entre d’altres, participaran a l’Espai i contribuiran a presentar una Declaració Final que reculli les conclusions de les jornades i les futures línies de treball.

En la presentació hi han participat Andreu Felip, director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i Quim Arrufat, membre del CIEMEN i coordinador del projecte. Aquest darrer ha definit els objectius de la iniciativa amb aquestes paraules: “volem generar un Fòrum de propostes, per explicar que no hi ha un altre món possible si no es respecta el dret a l’autodeterminació dels pobles,” i ha expressat també la voluntat de “conformar una xarxa d’abast mundial que posi en contacte pobles que veuen coartats o no resolts els seus drets a decidir com a col·lectivitats.”


Un bloc per seguir l’activitat des de Catalunya

Avui també avui s’ha fet pública l’adreça d’un bloc a Internet, https://autodeterminaciofsm2009.wordpress.com, des del qual es podrà seguir l’actualitat de l’Espai durant els dies del FSM. Hi haurà notícies, fotografies i apunts diversos, a més de tota mena d’informació sobre el projecte, com per exemple la programació i les dades de contacte de l’equip del CIEMEN desplaçat a Bélém.

Anuncis

4 comentaris

Filed under Notícies

4 responses to “Els drets col·lectius, en català al FSM 2009

 1. Will this blog be in any other languages? French, English or minority language perhaps?

  Would have been nice to see more input from the Celtic nations at this forum too.

  Kernow Rydhhe/Free Cornwall

 2. autodeterminaciofsm2009

  Dear Philip,

  This blog will be updated in as languages as possible, but unfortunately we cannot guarantee a regular posting in English. Take this blog as some kind of informal channel to keep an eye to what is happening in Bélém.
  As for the Celtic Nations’ input, we’ve done our best to bring together as many nations as possible. Up to 30 peoples will be represented in this Space for Collective Rights. However, we expect to rise this number in the near future, including the Celtic Nations and all those peoples that want to get involved in the World Social Forum process.
  Let me also point out that Cornwall will be on this Forum with the participation of John Cutcliffe, from the Cornish Stanniary Parliament.
  Thanks for your comment,

  Arnau Flórez, CIEMEN.

 3. Meur ras. Thank you for the response.

 4. I’ve linked to you on my blog and I will be promoting your venture in the Cornish movement.